Historie

Slagerij van Olphen

De geschiedenis van de Indische saucijzen gaat terug naar het jaar 1960. Slager van Olphen aan de Loosduinseweg in Den Haag kreeg het recept van een Indische dame die in die periode, zoals veel Indische mensen destijds naar Nederland was gekomen. Samen hebben zij de Indische saucijzen ontwikkeld tot een product zoals het vandaag de dag nog steeds is.

Zoon Han, tweede generatie, nam het slagersbedrijf en daarmee ook de Indische saucijzen begin 70’er jaren over en vanaf die tijd is de bekendheid, vooral door mond-tot-mond reclame enorm vergroot. Indische mensen kwamen vanuit heel Nederland speciaal voor de Indische saucijzen naar Den Haag. De zoon van Han van Olphen, Patrick, heeft de productie in 1987 van zijn vader overgenomen en tot 2016 voortgezet.

Toen Patrick door omstandigheden de productie moest stoppen was Indisch Nederland ‘in rep en roer’. De saucijzen raakten uitverkocht op de vertrouwde adressen en ze waren uiteindelijk nergens meer verkrijgbaar. Jack Kessels is één van die tweede generatie Indische gebruikers die ‘in paniek was’.

Al sinds zijn 5e kwam hij met zijn ouders vanuit Helmond op de Loosduinseweg en stond dan op zaterdagochtend in de rij bij de slagerij in Den Haag om zakjes saucijzen mee te nemen naar alle ooms en tantes in het zuiden van het land. Dit ritueel is lang gebleven tot het product langzamerhand op heel veel plekken in het land verkrijgbaar was. De slagerij aan de Haverkamp was inmiddels gesloten.

Jack kwam toevallig op het spoor van Patrick en in maart 2016 heeft hij alle activiteiten overgenomen. Om het originele product weer terug te brengen in de winkel bij de vele vooral Indische Nederlanders, die hier al jaren aan gewend zijn.

Jack wil er met veel passie voor zorgen dat iedereen, Indisch of niet, in Nederland weer van de Indische saucijzen kan genieten en deze in zijn of haar woonplaats of in de directe omgeving daarvan kan kopen.

De reisjes naar Den Haag zullen, als het speciaal voor de saucijzen geldt, tot het verleden behoren.